טיפים להנקה נכונה

מחקרים רבים מראים כי תינוקות הניזונים מחלב אם טבעי בהנקה הם תינוקות בריאים יותר, קשורים יותר לאמהות שלהם, בעלי מערכת חיסונית עמידה יותר, המקבלים את כל המרכיבים החיוניים לרך הנולד בצורה קלה לעיכול. משרד הבריאות ממליץ על הנקת תינוקות מלאה, ללא תוספי מזון למעט מיים רתוכים בימים חמים במיוחד, עד לגיל חצי שנה. לאחר גיל חצי שנה ניתן להמשיך בהנקה תוך שילוב מאכלים שונים שהמשפחה נוהגת לאכול.

בימים הראשונים להנקה, משתחרר חומר הנקרא קולוסטרום לחלב. מדובר בחלב הראשוני החשוב ביותר לתינוק כי הוא עשיר מאוד בחלבונים ונוגדנים החיוניים לתינוק בראשית חייו. לאחר מכן הרכב החלב משתנה לחלב אם. אמהות רבות חוות קשיים בתחילת ההנקה, גודש בשדיים, פטמות כואבות או פצועות. פטמות כואבות או פצועות הן אינדיקציה לטכניקת הנקה שאינה מושלמת וניתן להעזר במדריכות הנקה מקצועיות שיעזרו לך ולתינוקך להגיע לתנוחת ההנקה הנכונה שתמנע לא רק כאבים בפטמות אלא גם תתרום להנקות קצרות יותר ולהמנעות מכאבי גב.

תנוחת הנקה נכונה

תנוחת הנקה נכונה כוללת קירוב התינוק אל האשה המניקה (לא להיפך כדי להמנע מכאבי גב), הפניית גוף התינוק אל גוף האשה ותמיכה בעורף ובגב התינוק ולא בראשו. יניקה נכונה כוללת פה פתוח לרווחה של התינוק, כאשר הפטמה הפונה לכיוון החיך העליון נמצאת עמוק בפיו וכן חלק גדול מן העטרה. בצורה זו אין כאבים אלא מורגש ואקום “פועם” בהפרשים כשל שניה, והתינוק עושה תנועות בליעה.

האם התינוק מקבל מספיק אוכל?

אמהות רבות חוששות כי אינן מייצרות מספיק חלב, כי החלב אינו עשיר מספיק או כי התינוק אינו אוכל כל צרכו. האינדיקציה הטובה ביותר לבדיקה האם התינוק אוכל מספיק או לא היא בהתאם לעלייה במשקל התינוק. כאשר התינוק עולה במשקל באופן סדיר בהתאם לצפוי, הוא מקבל מספיק חומרי הזנה. רצוי לא לערבב הנקה עם האכלה באמצעות בקבוקים כיוון שקיימים הבדלים בין יניקה משד ליניקה מפטמת סיליקון של בקבוק וזו עלולה לבלבל את התינוק ולגרום לו לינוק בצורה לא נכונה מהשד. בעיה נוספת שעלולה להתעורר עם האכלה במקביל מבקבוקים היא העדפה של התינוק לבקבוק שממנו זרימת החלב מהירה יותר.
כאשר תינוק מקבל מזון לא רק באמצעות הנקה, ייתכן ויהיה רעב פחות וינק פחות. ירידה בדרישה לחלב יכולה להקטין את כמות החלב אשר האם מייצרת ובכך להתחיל מעגל שתחילתו במתן תוספי חלב מבקבוק וסופו בהפסקת ההנקה.

בעיות בתחילת ההנקה

בתחילת ההנקה, עד שאת ותינוקך מתרגלים זה לגופו של זה ולהנקה יתכנו בעיות שונות. פטמות פצועות היא בעיה נפוצה שניתן לפתור אותה על ידי שינוי ותיקון תנוחה ודרך הנקה. עד לפתרון והחלמת הפטמות, רצוי להסתובב ללא חזיה תוך חשיפת הפטמות לאויר הפתוח ולאור כדי להאיץ את החלמתן.
בעיה נוספת קשורה בגודש בשדיים. גודש בשדיים נוצר כאשר האם יוצרת יותר חלב מאשר התינוק צורך. מלבד זמנים טבעיים בהם הדבר קורה, ייתכן ותופעה זו תתרחש באופן טבעי בתקופות של קפיצת צמיחה של התינוק, מחלת התינוק או תקופות אחרות. ניתן להקל על הגודש במגוון צורות כגון ריפוז החזיה בעלי כרוב, או שאיבת החלב העודף. בכל מקרה יש להתחיל את ההנקה מהשד בו יש גודש.

למניעת גודש בשדיים, ניתן להיעזר בצמידי הנקה אשר מושמים על ידי התינוק ומהווים אינדיקציה לשעה ולשד ממנו מתינוק ניזון לאחרונה ובכך לעקוב ולדאוג להזנה מאוזנת משני השדיים.

רצוי לא להגביל את תזונת התינוק ללוח זמנים בתחילת ההנקה, אולם חשוב להקפיד על זמני האכילה כדי לוודא כי התינוק רעב בטווחי זמן סבירים והגיוניים.